Nokian Palloseuran edustuksen kausi paketoituna

17.10.2024

Nokian Palloseuran kausi 2024 läpikäytynä

Kolmosen muodostuminen 2024

Sarjan muodostuminen rapsutti varmasti jälleen Palloliiton henkilöstöä, sillä Kolmonen jäi normaalista 12 joukkueen sarjasta vajaaksi. Tämä oli tekijöiden summa. TPV nappasi ansaitun sarjanousun onnistuneen kauden jälkeen ylöspäin Kakkoseen ja vastaavasti putoajia ei Kolmoseen sieltä ollut. Perinteinen TKT joutui niin ikään luopumaan paikastaan.
Putoamisen kärsinyt PJK päätti myös kieltäytyä täydennys menettelyjen kautta paikasta.
Kolmoseen nousi siis täyttä hönkää edennyt Ylöjärvi United. Kolmosen paikkaa lienee tarjottu myös Valkeakoskelle Kosken Pojille, mutta siellä ollaan tyydytty jo useana vuotena Nelosen kärkisijoihin ja keskitytty varmasti osakseen pitkään futsal-kauteen. Näin syntyi tavallista lyhyempi sarjakausi 10 joukkueen kaksinkertaisessa sarjassa.
Lähtökohtana Kolmosen lohkon voitiin katsoa heikentyneen yleisesti kun TPV nappasi edelliskaudella sarjanousun ja HJS vältti putoamisen tähän lohkoon. Spekuloiden tämä tarkoitti ettei Läntiseen lohko B:hen tullut uusia sarjanousua hakevia joukkueita ja Nokian Palloseuran miesten joukkueella olisi otollinen hetki tehdä seurahistoriaa nousemalla valtakunnalliseen sarjaan.

Nokian Palloseuran edustus 2024

Keltamusta näätälauma oli profiloitunut jo aikaisemmilla kausilla kokeneeksi joukkueeksi. Joukkueen hierominen kasaan ei ollut helppoa, sillä sarjatasona Kolmonen ei varsinaisesti houkuttele eteenpäin pyrkiviä nuoria lupauksia ja toisaalta osaamisensa toisaalla toteen näyttäneet pelaajat liikkuvat herkästi tuttuihin piireihin jo olemassa olevien suhteiden avulla.
Tämän sai joukkueen rakennusvaiheessa tuntea henkilökohtaisesti myös joukkueenjohtaja Orava, jolla oli tarjota Pirkanmaan mittakaavassa harvinaista herkkua. Koko kesä nurmella, tekonurmena vain muutaman talven vanha Menkalan lämmitetty tekonurmi ja erinomainen ympärillä oleva taustaryhmä, joka mahdollistaa pelaajien keskittyä olennaiseen. Silti tuloksena oli usein tyhjä haavi, aivan kuin omilla kalareissuilla.

Vanha runko perustui pitkälti hyvään edelliskauteen ja kauteen lähdettäessä saatiin myös muutama täsmähankinta joukkueeseen. Uusina kasvoina joukkueeseen liittyivät Toukolan Teräksestä Artturi Paavola, joka vakuutti kaikki ensimmäisestä ottelusta lähtien.
Eemeli Rantaneva, joka pelasi edellisen kauden Tampere Unitedissa, oli myös loistava löytö laitapuolustajan paikalle. Monipuolinen  A-ikäinen Juhani Järvinen vaihtoi myös eläintä rinnassaan ja saapui Nokialle Ilveksestä. Juhani otti suuremman vastuun A-junioreiden kapteenina, mutta pelasi 423 minuuttia myös edustuksen mukana. Aivan loppukaudella kentällä nähtiin myös HJS:stä siirtynyt Oskari Luoma. 21-vuotias Luoma edustaa myös tulevaisuutta ja on varmasti avaintekijä joukkueen tulevaisuudessa.

Mainitaan  erikseen että kauteen lähdettäessä näätälauman veskaritandem oli Eemeli  Päiviö ja Elias Alanen. Elias pelasi Suomen Cupin otteluissa ja kärsi sen jälkeen loukkaantumisista, pelaten vain yhdessä NoPS/2 ottelussa toukokuussa. Eemelin kausi puolestaan päättyi leikkauspöydälle 28.6 pelatun Loiske-pelin jälkeen, kun harmittomalta näyttänyt tilanne olikin jotain aivan muuta. Todella surkea käänne niin pelaajan kuin seuran näkulmasta. Olihan Eemeli luottoveskari myös P20 SM-joukkueessa. Kuin tilauksesta, kesken kautta,  joukkueeseen löydettiin maalivahtiosastoa vahvistamaan Tampere Unitedista Roope Järvinen, joka toi rutiinia ja  rauhallisuutta koko joukkueen pelaamiseen.

Nokian Palloseura ja Tampere United yhteistyö

Kaudella 2023 Nokian Palloseuran omia junioreita muutama kappale löi itsensä läpi miesten edustusjoukkueessa ja tahtotila oli kokeilla siipiään Kakkosessa.
Nokian Palloseurasta TPV:hen siirtyi Lauri Seppälä, joka pelasi kuluneella kaudella 884 minuuttia ja onnistui myös tekemään maalin ottelussa TamU:a vastaan.
Tampere United solmi pelaajasopimukset Jonne Rosenbergin, Niilo Jalkasen ja Verneri Maunukselan kanssa. Samalla seurat päättivät mahdollistaa nuorten jouhevaa transitiota ylemmälle sarjatasolle solmimalla yhteistyösopimuksen. Tämä sopimus mahdollisti junioripelaajien siirtymisen seurojen välillä kauden kuluessa. Käytännössä TamU:un siirtyneet nuoret saivat siis pelata P20 SM-sarjan pelejä Nokialla. Koska Kolmosessa oli molemmista seuroista joukkueet, esti se pelaamisen NoPS edustusjoukkueen mukana.

Tätä tarkastellessa jälkikäteen Jonne palasi kesällä lainasopimuksella tukemaan NoPS-edustuksen siipirikkoista joukkuetta, lisäksi pelaten jopa 1822 minuuttia A:ssa.
Niilo kärsi loukkaantumisista ja ehti pelata sinisissä seitsemässä ottelussa 320 minuuttia ja tehdä kaksi maalia, lisäksi 252 minuuttia A:ssa. Verneri sai minuutteja sinisissä 519 minuuttia ja NoPS A:ssa 720 minuuttia, tehden niin ikään debyyttimaalin Kakkosessa.

Nokian Palloseura kärsi poikkeuksellisen paljon P20-sarjassa isoista loukkaantumisista ja jälkikäteen katsottuna TamU-yhteistyö oli ehkä jopa ratkaiseva palanen siinä, että Nokialla pelataan A-SM karsintaa myös tulevalla kaudella 2025. Monesti samaan aikaan pelatut P17 Ykkösen ottelut kun päällekkäisyyksien takia estivät pelaajaliikennettä seuran sisällä.
Tampere Unitedin juniori-ikäisistä peliaikaa sai kauden mittaan maalivahti Remu Koikkalainen, Eero Lamberg, Atte Jokinen sekä Casper Stenroos.

Suomen Cup

Kauden ensimmäiset kilpailulliset ottelut aloitettiin Suomen Cupissa jo helmikuussa Kaupissa.
Ensimmäisessä ottelussa vastaan asteli tuttu joukkue Kolmosesta, AC Estudiantes. Tämä ottelu päättyi vahvan esityksen jälkeen 1-4 voittoon.
Maaliskuussa vastaan arvottu PP-70 jäi Nokialla Menkalassa jyrän alle lukemin 7-0. Tuolloin vierasjoukkue PP-70 sai myös kaksi punaista korttia, joka osaltaan selittää repsahdusta, mutta viimeistely oli tuolloin niin ikään kotijoukkueella vahvasti uomissaan.
Seuraavana tuli vastaan sarjaporrasta ylempänä pelaava Pallo-Iirot Raumalta. Menkalassa 18.4 pelattu ottelu sai hyvän lähdön, kun Tommi Ala-Hakuni siirsi kotijoukkueen 21 minuutilla 1-0 johtoon. Vierasjoukkue kuitenkin osoitti Kakkosen tason rutiininsa ja teki tehokkaasti vähäisistä paikoistaan maalinsa ja nappasi lopulta 1-3 voiton. Tästä ottelusta jäi kuitenkin paljon hyvää käteen ja onnekkaammalla viimeistelyllä peli olisi voinut täysin kääntyä myös kotijoukkueelle.
Suomen Cupista jäi siis pelillisesti hyvä maku kauteen lähdettäessä, poislukien luottopelaaja Pauli Pylvänäisen kauden päättänyttä vammaa koskien.

Sarjan kevätkierros

Sarjanousu mielessä kauteen lähtenyt keltamusta joukkue lähti hakemaan mahdollisimman hyvää saldoa kaudesta, jotta jopa mahdollinen suora nousu olisi ollut saavutettavissa.

Kauden ensimmäinen ottelu päästiin pelaamaan kotona ja vastaan asettui paikalliskamppailussa sarjanousija Ylöjärvi United. Tuoretta Veikkausliigakokemusta riveihinsä saanut Y-United oli ensimmäisen 45 minuuttisen jälkeen osoittanut vaarallisuutensa ja johti ottelua 0-2. Puoliajalla käyty motivaatiopuhe sai kuitenkin yhdessä aavistuksen väsyneen vierasjoukkueen kanssa kirin aikaiseksi. Joona Valkaman ja Kasper Solan ja Miska Peltolan maalit toivat avausvoiton lukemin 4-2. Avauskierros tarjoili säikähdyksen, mutta siitä selvittiin kuivin jaloin.

Toisella kierroksella matka kävi Valkeakoskelle Haka-Juniorien vieraaksi. Hiukan eläneellä kokoonpanolla otteluun lähtenyt NoPS lähti haastamaan melko aggressiivisesti kotijoukkuetta.
Haka-Juniorit käytti murhaavalla tehokkuudella tilan ja nuorten nopeuden hyväksi ja iski kahteenkymmeneen minuuttiin neljä osumaa. Tästä shokista ei ikinä kyetty selviämään ja lopputuloksena oli 0-6 nöyryytys. Ilmoille jäi leijailemaan monta kysymysmerkkiä.

Seuraavana lähdettiin kauden pisimmälle vierasmatkalle Tervakoskelle, Paton vieraaksi.
Pienellä tekonurmella sinnikkäästi puolustanut Pato ei päästänyt keltamustia helpolla, mutta lopulta Matias Hakarin kaksi osumaa riitti 1-2 vierasvoitolla kolmeen pisteeseen.

Seuraavat kaksi ottelua olivat kotona ja toukokuun kalenteri pakotti ne pitämään Menkalassa.
Ensin vieraaksi saapui PP-70, joka onnistuttiin voittamaan peruspelillä 3-1 lukemin.
Tampere United/2 saapui 24.5 mittaamaan keltamustia. Tuolloin todella tiiviisti ja kurinalaisesti pelannut NoPS nappasi joukkuepelillä voiton 2-1 lukemin, vaikka pelasikin viimeminuutit yhden pelaajan vajaalla. Joona Valkama viimeisteli molemmat upeat osumat tässä ottelussa.
Tämä antoi jo paljon paremman kuvan joukkueen tilanteesta ja loi uskoa sarjan voittoa ajatellen.

Kuudennen kierroksen ottelu Kaupissa oli AC Estudiantesia vastaan. ACE oli tässä revanssissa terävämpi ja pelasi joukkueena paremmin napaten voiton selvin lukemin 3-0. Suoritusten vuoristoradassa edellisestä huipusta TamU/2 vastaan laskeuduttiin alas ja peli oli myös sen näköistä.

Seuraavassa ottelussa Nokian keskuskentällä TP-49 vastaan onnistuttiin nappaamaan 5-2 voitto. Vaikka 3-0 tilanteesta päästettiin vielä vierasjoukkue haistelemaan peliä 3-2 lukemiin saatiin taas se pakollinen eli kolme pistettä.

Kahdeksannen kierroksen ottelu oli ennakkoonkin povattuna se kuuden pisteen peli.
Vastassa Lamminpään sametilla oli TP-T. Tässä ottelussa kotijoukkue puolusti tiiviisti ja iski tilanteen tullessa vaarallisesti. Ensimmäisen puoliskon kahdella osumalla TP-T nappasikin kolme pistettä, vaikka Tommi Ala-Hakuni iski lisäajalla rangaistuspotkusta. 2-1 häviö ja jälleen jotakin oleellista puuttui omasta pelistä.

Kevätkierros päättyi kotona Loiske-peliin, josta lopputulos oli vähintäänkin laimea. Tunnin kohdalla 2-1 johtoasemassa kontaktitilanne maalivahti Päiviön ja hyökkääjän kanssa johti loukkaantumiseen, josta tuli loppukauden kestävä. Max Siljander sai käskyn vetää hanskat käteen ja tuurata loppupelin Eemeliä. Tilanteesta kotijoukkue jonkun verran hämmentyi ja pelillinen lanka katkesi. Ottelun 81 minuutilla Loiske löi ottelun tasoihin ja tasasi pisteet Nokian Palloseuran kanssa. Vähintäänkin karvas maku jäi kevätkierrokselta, mutta koska sarjassa oltiin pelattu reilusti ristiin, ei peli vielä ollut pelattu. Toki mahdollinen suora sarjanousu pistekeskiarvon avulla voitiin jo tässä vaiheessa unohtaa.

Sarjan syyskierros

Tauolla pidetyn palaverin aikana asetettu kohde oli edelleen sarjavoitto ja karsintaottelut Kakkoseen. Ensimmäinen kierros antoikin tästä vahvan näytön kun kevätlaitumilta palannut näätälauma murjoi vieraissa Ylöjärvi Unitedin peräti lukemin 0-7. Pelillisesti väkivahvaa tekemistä ja jälleen ajatus siitä, että aivan kaikki on omissa käsissä, heräsi.

Sitten vastaan tuli taas kiveksi kengässä muodostunut Haka-Juniorit. Ensimmäisen puoliajan kalkkiviivoille asti mentiin Pekka Äijälän maalilla 1-0 johdossa, kunnes kotijoukkueen erikoistilanne saatiin runnottua maalin kalkkiviivoille. Piti tulla kotijoukkueen maali, tulikin vastahyökkäys puoliaikavihellystä odottaneen kotijoukkueen maalia kohti, josta Haka löi ylivoimahyökkäyksen jälkeen pelin tasoihin. Märkä rätti kasvoille juuri puoliajalle ja lisää bensaa nälkäisen vierasjoukkueen tankkiin. Se bensa myös lopulti siivitti vieraat maalintekoon ja voittoon lukemin 1-2. Jälleen todella katkera pistemenetys.

Tämän jälkeen aivan kuten kevätkierroksella, otettiin täydet pisteet Patolta ja PP-70:ltä.

Sitten tuli ennakkoon tiedetty suuri haaste Pyynikillä. NoPS ei historian saatossa voi sanoa Pyynikin olleen suosiollinen kenttä. Tälläkään kertaa ei kotijoukkue antanut ilmaisia pisteitä.
Ottelun avausmaalin teki Artturi Paavola upealla puskulla erikoistilanteesta. Sen jälkeen iski TamU/2 kolmesti. Vasta lopussa pelitapaansa suoraviivaistanut NoPS sai tasoittavat maalit. Ottelu päättyi pistejakoon lukemin 3-3.

Seuraavana oli vierasmatka Toijalan nurmelle, jossa TP-49 ei tarjonnut suurta vastusta, vaan jäi keltamustien jalkoihin lukemin 1-5.

Sitten oli aika ottaa revanssi ACE:sta. Tämä muodostui historiallisen eriskummalliseksi otteluksi, sillä Nokialla pelattu ottelu keskeytettiin paikallisen ukkoskuuron takia puoliajalla kotijoukkueen 2-1 johtotilanteesta. Ottelu jatkettiin loppuun 45min kohdalta 12.9 samoilla kokoonpanoilla kuin keskeytyshetkellä pari viikkoa aikaisemmin oltiin pelattu.
Molemmilla joukkueilla muutama vaihto “uuteen” otteluun ja 45min aikana vain NoPS iski kerran. Näin kotijoukkueelle 3-1 voitolla kolme pistettä.

Seuraavaksi suunnattiin kahdelle viimeiselle kierrokselle. Voitto TP-T:stä kotona tarkoittaisi, että ratkaisu venyisi viimeiselle kierrokselle. Ottelu oli yksi ehjimmistä 90 minuuttisista, mitä NoPS kaudella pelasi, mutta se ei riittänyt matalalla riskitasolla pelannutta TP-T maalia murtamaan. NoPS oli ottelussa parempi, mutta se ei tulosurheilussa riitä. Maaliton tasatulos hautasi keltamustien haaveet Kakkosen karsinnoista. Pettymys koko joukkueen kesken oli suuri.

Viimeisellä kierroksella käytiin vielä hakemassa kasvojenpesuvoitto Sääksjärven Loiskeesta lukemin 0-3.

Ajanjakson loppu

Joukkueen runko on kokenut paljon yhdessä ja varmasti päättyvä kausi toi tullessaan myös muutaman päättyvän jalkapallouran. Yksi päättyvä aikakausi koskee myös päävalmentaja Eero Kanervaa. Eero saatiin ohjaksiin kaudelle 2022 kun edellinen valmentaja Markus Halme siirtyi TPV:n valmennusryhmään.
Kanervan debyytti oli erinomainen ja ensimmäisellä kaudellaan hän valmensi Nokian Palloseuran sarjan voittoon tiukkaakin tiukemmassa sarjassa TPV:tä vastaan. Tie nousi pystyyn kuitenkin karsinnoissa, kun Atlantis Akatemia eteni kivikovalla nipullaan Kakkoseen.
Toisella kaudellaan 2023 oli edessä taas tiukka ralli nousua havittelevaa TPV:tä vastaan. Täysi kahdentoista joukkueen sarja ja 22 ottelusta 55 pisteen saldo oikeutti toiseen sijaan, kun TPV lohkovoittajana nappasi suoran sarjanousun 59 pisteellä.
Kolmannen kauden piti olla SE kausi, sarjavoiton kuitenkin nappasi kokenut TP-T, jota ei karsintapaikka kiinnostanut. Sitä tarjottiin vielä lohkon toiseksi jääneelle Ylöjärvi Unitedille, mutta myös siellä ei halukkuutta karsimaan ollut lähteä.

Nokian Palloseura 2025

Tulevaisuuden suunnitelmat ovat kirkkaana mielessä ja niitä on lähdetty jo aktiivisesti toteuttamaan. Nokian Palloseuran edustusjoukkue tulee jatkossa olemaan yhtä A-SM joukkueen kanssa. Valmennus tähän projektiin on löytynyt suoraan omasta jatkumosta.
Päävalmentaja toimii Rami Rosenberg. Valmennustiimiin kuuluu myös Tommi ja Konsta Jalkanen. Muu taustahenkilöstö luovii vielä sujuvasti julkisuudelta piilossa, mutta ilmestynee julkisuuteen varmasti, kunhan kausi hetken päästä jo saadaan tulille. Joukkue tulee koostumaan omasta nuoresta rungosta, jota tasapainotetaan kokeneemmilla pelaajilla. Pelaajaliikenne heijastuu varmasti myös aikuisjoukkueisiin Nelosessa ja Kutosessa.

Ylpeä paikallinen yhteistyö

Viimeistään nyt on mahdollisuus päästä mukaan teroittamaan Nokian jalkapalloa kohti uutta huippua.
Ilman tukea on miltei mahdotonta pääsarjatasolla toimia. Yhteistyökumppaneita tarvitaan mukaan, jotta pelaamisen kustannus nuorilla pysyy saavutettavissa olevalla tasolla.
Valtavan suuri kiitos jo mukana oleville kumppaneille, toivottavasti viedään tämä homma ensi vuonna ihan uudelle tasolle!

Haluan lopuksi kiittää kaikkia aivan yläkerran herrasta asti. Yleisöä joka kauden mittaan kävi otteluissa, buffettia pyörittänyttä JP15 joukkuetta, yhteistyökumppaneita, pelaajia, vanhempia, huoltajia, valmentajia, kenttämiehiä ja varmasti lukuisia muita, jotka omalta osaltaan ovat mahdollistaneet jälleen yhden ikimuistoisen kauden.